Nose work

Nose Work

Glädje och fart, Nose Work så klart!

I Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer.


Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller kostsam utrustning. Istället är det en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt. Det enda som behövs är ett  intresse för nosarbete.


Vad är Nose Work?

I princip går det att lära sin hund att leta efter vilka dofter som helst, så Nose Work beskrivs bäst utifrån hur det går till vid tävling. Det finns tre olika tävlingsklasser.


Varje klass består av fyra moment: Behållare, Inomhus, Utomhus och Fordon. Det tillkommer en ny doft i varje klass. Samtliga moment genomförs på tid. För varje klass ökar svårighetsgraden.


Svenska Nose Work Klubben använder sig av hydrolater från växterna Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel. En hydrolat består av de vattenlösliga ämnena från en växt och har inga kända biverkningar.


Varför Nose Work?

Att göra en rolig aktivitet tillsammans med din hund stärker både er relation och din hunds självförtroende. Oavsett om du vill tävla eller träna är Nose Work ett roligt och enkelt sätt att berika ditt och dins hunds liv.

                     Nose Work 1  (Grundkurs nybörjare)

Du introduceras i Nose Work, vi påbörjar inlärning av specialsök med hjälp av godis. Hundarna lär sig att använda nosen och söka efter godis i lådor. Det första doftämnet (Eukalyptus) introduceras och hunden får söka efter doften både i behållare och inomhus.

Vi varvar teori med praktiska övningar.


Max 5 hundar 

Instruktör: Fredrik


Förkunskap: Ingen

Datum: Tisdagar 12/3, 26/3 och 9/4.

Tid: kl 18.30-20.30.

Pris: 2400kr, inkl kursmaterial, hydrolat & fika.

Plats: Wenngarn inomhus.


Förkunskap: Ingen

Datum: Tisdagar 19/3, 2/4 och 16/4.

Tid: kl 18.30-20.30.

Pris: 2400kr, inkl kursmaterial, hydrolat & fika.

Plats: Wenngarn inomhus.Nose Work 2  (Fortsättningskurs)

Fortsättningskurs för dig som har gått nybörjarkurs eller har likvärdiga kunskaper. Vi jobbar vidare med doften Eukalyptus och fortsätter att utveckla hunden och dina kunskaper i denna roliga hundsport. Nu introducerar vi utomhussök på lyktstolpar, containrar, parkerinsplatser och liknande samt på och runt fordon (tex. cyklar, lastbilar, motorcyklar eller bilar)


Max 5 hundar

Instruktör: Fredrik2024

Förkunskap: Hunden ska kunna måldoftern Eukalyptus.

Datum: Tisdagar 30/4, 14/5 och 28/5.

Tid: kl 18.30-20.30.

Pris: 2400kr, inkl kursmaterial & fika.

Plats: Wenngarn utomhus.